Ispucali kapilari

Ispucali kapilari ili telagiektazije su promene na koži  koje su jasno uočljive a to su zapravo trajno prosireni maleni krvni sudovi. Kapilari su krvni sudovi na površini kože vidljivi kao tačkaste ili zvezdaste crvene ili ljubičaste promene na koži.

ispucali-kapilari-popucali-pucanje-kapilara

Zbog čega nastaju ispucali kapilari ?

Ispucali kapilari su problem sa kojim se češće susreću žene. Mogu se javiti u predelu ispod kolena ili na butinama nogu kao i na zglobovima. Takođe ispucali kapilari se mogu javiti i na licu, kao i na obrazima pa čak u predelu nosa. ispucali kapilari  predstavljaju  čest estetski i medicinski problem.

Razlozi zbog kojih nastaju ispucali kapilari su raznovrsni. Uglavnom se pojava ispucalih kapilara povezuje sa slabom cirkulacijom kao i sa problemima koje nose proširene vene. Nastaju usled napora nogu posle dugih stajanja. Štetni UV zraci takođe mogu biti uzrok za pojavu ispucalih kapilara ( sunčanje ), u trudnoći ili zbog hormonalnih promena i uzimanja pilula za kontracepciju.

Kako se leče ispucali kapilari ?

Prevencija je nabolji lek za ispucale kapilare a to znači da treba izbegavati dugo stajanje, dugu izloženost UV zračenju ili sunčanju kao i druge gore pomenute faktore. Kada ste već uočili ispucale kapilare na telu najbolje je pravovremeno reagovati jer upravo ta prva ili rana faza  je ona gde nije  dugo zastupljen estetski problem. Tako je moguće sprečiti da se ispucali kapilari dalje šire. Takođe postoje i blagotvorne kreme, prirodni lekovi kao i različiti melemi za proširene vene koji mogu da pomognu kako biste pored prevencije  koja je neophodna ubrzali proces rešavanja problema sa ispucalim kapilarima. Međutim i pored svega savet lekara je uvek dobar put ukoliko smatrate da je to neophodno, krenite tim putem.